שאל את הרב - כללי

מה פירוש "מלך מלכי המלכים"?

  • י"ב סיון התשפ"א

שאלה

בס״ד
שלום לכבוד הרב, אשמח לקבל תשובה לשאלתי
מהי כוונת הכינוי שאנו מכנים את הקב״ה מלך מלכי המלכים.
תודה רבה לך

תשובה

שלום רב,

בדרך כלל מקובל לפרש את הביטוי "מלך מלכי המלכים", שהקב"ה מולך על מלאכי מעלה שמולכים על מלכי בשר ודם, וכן כתב הרמ"ע מפאנו בספר עשרה מאמרות (מאמר אם כל חי חלק ב' פרק טו) וזה לשונו: והוא פשט נגלה לתאר מלך מלכי המלכים כי הוא מלך על צבא המרום מלכיהם של מעלה אשר המה מושלים על מלכי האדמה.

אולם רבינו בחיי בפירושו על מסכת אבות (פרק ג משנה א) פירש שכוונת חז"ל באומרם "מלך מלכי המלכים" הוא כך: מלך זה כמובן הקב"ה שהוא המלך העליון על כל הנמצאים כולם והוא המנהיג את הכל. מלכי הם מלאכי מעלה, וכענין שכתוב (תהלים סח יג) "מלכי צבאות ידודון ידודון", ודרשו רבותינו זכרונם לברכה (שיר השירים רבה פרשה ח פסקה יא) אלו מיכאל וגבריאל שהן מחנות שכינה. והם מלכי שאר המלאכים שקראם מלכים שהם ממונים על מלכי בשר ודם למטה, ועם הכוונה הזו אין צורך ליחס מלכותו על מלכי בשר ודם של מטה שהם רפש וטיט, שהרי אין כחם אלא מכח שרי מעלה, שקראם מלכים.

בברכה,

הלל מאירס