זוגיות

האם המזבח בוכה על כל זוג שמתגרש?

  • ט"ו סיון התשפ"א

שאלה

שלום רב,
כשמתגרשים הבנתי שהמזבח בוכה
יש מצבים שלא ואם כן אז מתי
תודה מראש

תשובה

שלום רב,

אכן כך אמרו במסכת גיטין (דף צ עמוד ב) אמר רבי אלעזר, כל המגרש אשתו ראשונה אפילו מזבח מוריד עליו דמעות שנאמר (מלאכי ב יג-יד) "זֹאת שֵׁנִית תַּעֲשׂוּ כַּסּוֹת דִּמְעָה אֶת מִזְבַּח ה' בְּכִי וַאֲנָקָה מֵאֵין עוֹד פְּנוֹת אֶל הַמִּנְחָה וְלָקַחַת רָצוֹן מִיֶּדְכֶם. וַאֲמַרְתֶּם עַל מָה עַל כִּי ה' הֵעִיד בֵּינְךָ וּבֵין אֵשֶׁת נְעוּרֶיךָ אֲשֶׁר אַתָּה בָּגַדְתָּה בָּהּ וְהִיא חֲבֶרְתְּךָ וְאֵשֶׁת בְּרִיתֶךָ".

ופירש רש"י בספר מלאכי (שם פסוק יג) שהיו באות לפני מזבח ה' ובוכות לפניו ואומרות מה חטאנו ומה מצאו אנשינו בנו עול. הננו לפני המזבח להבדק כסוטות. ע"כ.

כאמור זה לא נאמר באשתו השנייה והלאה. וכן לא נאמר באופן שמגרשה מפני שמצא בה ערות דבר (שלחן ערוך ורמ"א אבן העזר סימן קיט סעיף ג).

ובזמנינו זה לא שייך כלל, כי כבר כתב הבית יוסף (אבן העזר שם) בשם האגודה (גיטין סימן קסה) שהמזבח מוריד דמעות דווקא כשמגרשה בעל כרחה. ובבדק הבית שם הוסיף שכן כתב הר"ן בתשובה (סימן יז סעיף א). וכ"כ הרמ"א (שם) שכל המגרש אשתו ראשונה מזבח מוריד עליו דמעות, נאמר דווקא בימיהם שהיו מגרשין בעל כרחה, אבל לא כשמגרשה מדעתה.

בברכה,

הלל מאירס