האם תיקים של טלית ותפילין טעונים גניזה?

  • ט"ז סיון התשפ"א

שאלה

שלום לכבוד הרב,

אשתי חידשה לי תיק לטלית ותפילין חדש (מבד)
ועתה יש לי 2 שאלות:

1. מה דין הישנים (לפח, בתוך שקית, 2 שקיות, גניזה וכו')

2. בני מצא שתיק התפילין הישן שלי מתאים לטלית שלו, האם מותר להשתמש בו לטלית או שזה הורדה בקדושה?

תודה רבה!

תשובה

שלום רב,

1. תיק שבו מונחות התפילין בקופסאות, אף אם הוא תיק פשוט שלא נעשה לכבוד, ראוי לגונזו. ואם לא ניכר ששימש לתפילין מותר אף לזורקו לאשפה. אולם שקית קטיפה רקומה העשויה לכבוד, הרי היא תשמיש קדושה, וחייבת גניזה מן הדין. ותיק ניילון המגן על שקית הקטיפה, הרי הוא תשמיש דתשמיש, וכשניכר ששימש לתפילין אף שאינו טעון גניזה, אין להשליכו בבזיון (גנזי הקודש פרק ו סעיף טו).

שקית בד שנהוג להניח בה את הטלית אף שמן הדין מותר לזורקה מכל מקום אין להשליכה למקום בזיון. ואולם שקית הניילון שעוטפת אותה, אם לא ניכר ששימשה לדבר, מותר אף לזורקה לאשפה. והשקיות הנפוצות כיום, ויש בהם אף פתיל זהב סביב, אין להשליכה בבזיון (שם פרק יז סעיף טו).

2. באופן שתיק התפילין חייב בגניזה מן הדין, אין להשתמש בו לטלית, משום שנחשב הורדה בקדושה (יעויין שם פרק א סעיף יט).

בברכה,

הלל מאירס