מה הכוונה יכנס שיעור שני פתחים ואחר כך יתפלל?

  • ה' תמוז התשפ"א

שאלה

כשחז"ל אומרים להיכנס "שיעור שני פתחים" האם הכוונה לא לשבת ליד הדלת? פעמים רבות זהו המקום היחידי או הנוח ביותר מבחינת המקום. האם יש עם זה בעיה כלשהיא? תודה

תשובה

שלום רב,

זה לשון השלחן ערוך (סימן צ סעיף כ) יכנס שיעור שני פתחים ואחר כך יתפלל. יש מפרשים שיעור שני פתחים דהיינו ח' טפחים יכנס לפנים שלא ישב אצל הפתח שנראה כמשאוי ישיבת בית הכנסת, ולפי זה אם יש לו מקום מיוחד אצל הפתח אין בכך כלום. ויש מפרשים שהטעם מפני שמביט לחוץ ואינו יכול לכוון, ולפי זה אם אינו פתוח לרשות הרבים אין בכך כלום. ויש מפרשים שלא ימהר להתפלל מיד כשנכנס אלא ישהה שיעור שני פתחים. ונכון לחוש לכל הפירושים.

בברכה,

הלל מאירס