האם מי שכבר הניח תפילין יכול להוציא אילם ידי חובת ברכת התפילין?

  • ח' תמוז התשפ"א

שאלה

לכבוד הרב שלום רב, אדם אילם אבל שומע אפשר שאדם אחר שכבר הניח תפילין בבוקר יברך על התפילין (הוא בעצמו לא מניח תפילין עכשיו) והאילם יצא ידי חובת הברכה ויניח אותם.
אשמח מאוד לקבל מהרב מקור לזה.
תודה רבה

תשובה

שלום רב,

מכיוון שמצוות תפילין היא חובה על האדם, הוא יכול להוציא אותו בברכה מדין ערבות.

מקורות: כתב השלחן ערוך יורה דעה (סימן א סעיף ז) השומע ואינו מדבר, אם הוא מומחה שוחט אפילו לכתחילה, אם אחר מברך. וכתב השפתי כהן שם (ס"ק לב) ודווקא שהאחר שוחט גם כן, הא לאו הכי אינו יכול לברך. אולם מפורש בפרי חדש (שם אות לג) ובשלחן ערוך הרב (ס"ק מו) ובחכמת אדם (אות ד) שזהו דווקא לגבי שחיטה שהיא מצווה קיומית ואין חובה לשחוט, ורק אם רוצה לאכול בשר צריך לשחוט ולברך, ודומה לברכת הנהנין שאינו מוציא חבירו מדין ערבות משום שאומרים שלא יהנה ולא יברך (יעויין ראש השנה דף כט עמוד א ורש"י שם ד"ה חוץ, ושלחן ערוך אורח חיים סימן קסז סעיף יט ומשנה ברורה שם, ושלחן ערוך סימן ריג סעיף ב ומשנה ברורה שם), וגם כאן במצוות שחיטה אומרים שלא ישחוט ולא יברך. מה שאין כן בברכת המצוות שהן חובה על האדם יכול להוציא אותו ידי חובה מדין ערבות. ע"ש. ולפי זה יכול להוציא את האילם ידי חובת ברכת התפילין.

בברכה,

הלל מאירס