הלכות ומנהגים
האם מותר לתבוע את המעסיקים שלי בבית משפט?
- י"ד תמוז התשפ"א
שאלה
שלום כבוד הרב, אני עובדת כיום בעבודה ורציתי לשאול אותך שאלה.. לגבי זה שלא עבדתי יום לפני סבב הלחימה ובימי הלחימה לא עבדו המקום לא עבד. ולטענתם הם הגיעו למסקנה שלא מגיע לי שכר כי גם ככה לא הייתי באה שזה ממש לא נכון! ועוד המון בעיות במשכורות וביטולי ימי עבודה וכו'.. האם מותר לי לתבוע אותם בבית משפט כי הבנתי שאסור ללכת עם יהודי לבית משפט של המדינה. תודה על העזרה
תשובה
שלום רב,
אכן אסור לתבוע בבית משפט שלא דן על פי דיני התורה, ולכן את צריכה לתבוע את המעסיקים שלך בבית דין רבני (יעויין שלחן ערוך חושן משפט סימן כו סעיף א, ושו"ת יחוה דעת חלק ד' סימן סה). אם בית הדין יזמין אותם לדיון והם לא יופיעו, יש בכוחו לתת לך היתר לפנות לבית משפט, לפי ראות עיניו.
מקורות: יעויין שלחן ערוך ורמ"א חושן משפט (שם סעיף ב). וגם כשמדובר בחילוני, יש לבקש רשות מבית הדין - יעויין שו"ת מנחת יצחק חלק ט' (סימן קנה אות ב). וכן הביא בספר אשרי האיש חלק חושן משפט (פרק ג סעיף י) בשם הגרי"ש אלישיב זצ"ל, שההיתר לפנות לערכאות, גם כשיש אומדנא ידועה לרבים שהנתבע לא יבוא לבית הדין, הוא רק בהסכמת בית הדין. ולכן כאשר הייתה תביעה נגד חברה בבעלות יהודים שאינם שומרי תורה ומצוות שהיה ברור שלא יבואו בבית דין, השיב, שאין היתר לתבוע בערכאות עד אשר יתבעו בבית דין, ובית דין יתירו לפנות לערכאות.
בהצלחה רבה,
הלל מאירס
להרחבה ושאלות נוספות, ניתן לפנות אל רבני שו"ת הידברות במייל rav2@htv.co.il