האם מי שהרג בשגגה יכול להיות שליח ציבור ולשאת כפיו?

  • י"ד תמוז התשפ"א

שאלה

האם נהג שגרם למוות בשגגה רשאי להיות שליח ציבור?
ואם הוא כהן האם רשאי לעלות לברכת כהנים?
תודה על התשובות

תשובה

שלום רב,

1. אם עשה תשובה מותר לו להיות שליח ציבור (רמ"א סימן נג סעיף ה).

2. לבני ספרד כהן שהרג אפילו בשוגג לא יכול לשאת כפיו אפילו עשה תשובה (שלחן ערוך סימן קכח סעיף לה), כי אף על פי שאין לך דבר העומד בפני התשובה, מכל מקום אין קטגור נעשה סנגור, שבידיים אלו שהרג את הנפש אין ראוי לישא כפיו אף על פי שעשה תשובה (משנה ברורה ס"ק קכט).

ואפילו אם יצא זכאי בדינו מבית המשפט מחוסר הוכחות, כל שיודע בעצמו שנהרג אדם מישראל על ידו אסור לישא כפיו, אולם אם היה אנוס לגמרי, כגון שנהג בזהירות, ובפתע פתאום קפץ אדם והתגלגל לרגלי המכונית ונדרס למוות, אז אם קיבל עליו תשובה כהוראת חכמי ישראל, רשאי לישא כפיו. וכל שכן אם הנפגע לא מת מיד אלא לאחר כמה ימים, שיש להקל בזה על בעלי תשובה (שו"ת יחוה דעת חלק ה' סימן טז).

ולבני אשכנז גם אם הרג בשוגג ולא היה אנוס, ועשה תשובה, יכול לשאת כפיו (רמ"א שם), והיינו תשובה על פי הוראתם של חכמי ישראל בכמה תעניתים לסיגוף - נוסף לצדקה ומעשים טובים, ועיקר העיקרים לב נשבר ונדכה ופשפוש במעשים על מה עשה ה' ככה (ראה שו"ת שבט הלוי חלק א' סימן מג).

בשורות טובות,

הלל מאירס