האם יש איסור מהתורה לשרוף את גוף הנפטר?

  • כ"א תמוז התשפ"א

שאלה

שלום,

1. למיטב ידיעתי אסור לשרוף את הגוף של הנפטר, האם זה ממש איסור מהתורה?

2. מה לגבי שאינם יהודים, גם אסור?

3. למה אסור אם כן, זה מזיק לנשמה? מה עם יהודים ששרפו אותם?

תודה רבה

תשובה

שלום רב,

1. יש איסור מן התורה לשרוף את גוף הנפטר משום שמבטל בזה מצוות עשה של קבורה, וכן עובר על לא תעשה של "לא תלין" (דברים כא כג), וכן יש בזה משום איסור ניוול המת (ראה שו"ת בית יצחק חלק יורה דעה חלק ב' סימן קנה).

מי שביקש שישרפו את גופו, אסור לשמוע בקולו, שהרי כתב הרמב"ם (הלכות אבל פרק יב הלכה א) שאם צוה שלא יקבר אין שומעין לו, שהקבורה מצווה שנאמר כי קבור תקברנו. וכן פסק בשו"ת אבן יקרה מהדורא תנינא (סימן סד) שיש איסור גמור על פי התלמוד והפוסקים לשרוף גוף המת, ואם צוה שישרפוהו אין שומעין לו. ע"ש. וכ"כ בספר חזון עובדיה אבלות חלק א' (עמוד תקלט).

ואם שמעו בקולו ושרפו את גופו, אין להתאבל עליו כלל (הליכות שלמה חלק א' פרק יח הערה 46, וחזון עובדיה שם עמוד תקמ. וכתב בהליכות שלמה שם שמכל מקום יאמר קדיש).

2. מותר, היות שאין איסור ניוול המת בגוי וכמו שכתב בשו"ת דעת כהן (סימן קצט).

3. אנשים שביקשו להישרף לאחר מותם לא יזכו לקום בתחיית המתים מכיוון שהם כופרים בתחיית המתים (שו"ת מנחת אלעזר חלק ב' סימן לד. וכן ראה בספר חזון עובדיה שם).

אולם יהודים שנשרפו בעל כרחם - כמו שהיה בשואה הי"ד - ודאי יקומו בתחיית המתים, כי מבואר במדרש (בראשית רבה כח ג) שהאדם יקום בתחיית המתים מכח לוז של שדרה, ואותו עצם אין האש יכול לשורפו.

בשורות טובות,

הלל מאירס