האם עדיף לגור בחו"ל במקום חרדי מאשר בארץ ישראל ליד חילונים?

  • ה' אב התשפ"א

שאלה

שלום לרב, האם עדיף להישאר בחו"ל במקום חרדי מאשר בארץ ישראל ליד חילונים? תודה רבה

תשובה

שלום רב,

אמנם כתוב במסכת כתובות (דף קי עמוד ב) לעולם ידור אדם בארץ ישראל אפילו בעיר שרובה עובדי כוכבים, ואל ידור בחו"ל ואפילו בעיר שרובה ישראל, שכל הדר בארץ ישראל דומה כמי שיש לו א-לוה, וכל הדר בחוצה לארץ דומה כמי שאין לו א-לוה. וכן פסק הרמב"ם (הלכות מלכים פרק ה הלכה יב).

אולם כבר כתב התרומת הדשן (פסקים וכתבים סימן פח) שעל אף שבוודאי שבח גדול ומעלה יש לו לאדם הדר בארץ ישראל, וכל שכן בעיר הקודש, לתועלת לעולם הבא וגם לעולם הזה, מכל מקום כל איש צריך לשער בעצמו בהשגת גופו וממונו באיזה דרך יוכל לעמוד ביראת השם ובשמור מצוותיו, כי זה כל האדם. ע"ש עוד בדברי קדשו. וע"ע מה שציינו בזה באוצר הפוסקים חלק כ' (עמודים 25-26).

אשר על כן אם נראה שבחו"ל יצליח ללכת בדרך התורה והמצווה, ובעיקר בחינוך ילדיו, יותר מאשר בארץ ישראל, שב ואל תעשה עדיף. ובכל מקרה יש להתייעץ עם גדולים וצדיקים - ובעצתם יצליח.

בברכה,

הלל מאירס