חברה והשקפה

איך לענות לדודה שמתארת את בית המקדש כמקום בעייתי

  • ט' אב התשפ"א

שאלה

דודה שלי פירסמה בקבוצה המשפחתית את דעתה על האבלות על חורבן בית המקדש וציינה שכשיבנה המקדש יהיה זה מקום מלא בדם קורבנות וריחות של דם ...ותיארה כמה לא נעים יהיה ... איך להגיב?

תשובה

שלום וברכה,

עדיף לא להשיב למי שכוונתו להתחצף ולהקניט. יש להשיב רק למי שאכן מחפש את האמת ומבקש לדעת.

הקרבנות לא היו בתוך בית המקדש, אלא ברחבה שבחוץ - תחת כיפת השמים. אך גם רחבת בית המקדש היתה נקיה מאוד, הרצפות היו משיש חלק, הכהנים היו הולכים יחפים ובבגדים לבנים וצחורים.

היו מנקים את המקדש לעתים קרובות מפאת קדושתו וחשיבותו. דם הקרבנות לא היה נשפך לכל עבר, אלא בצורה מסודרת על גבי המזבח. הבהמה הנשחטת היתה מתבשלת באש, והיו אוכלים אותה.

הרגש הרוחני הנעלה שירגיש האדם בהקרבת הקורבן עולה על כל רגש אחר בהתקרבות לה' - כי על ידי הקורבן, הרינו מרגיש כאילו העמיד נפשו לפני הקב"ה. הקורבנות נועדו כדי להתקרב לקב"ה (קורבן מלשון קירבה), על ידי מצווה זו שבה היינו מקריבים את הבהמה על המזבח, ובאמצעותה חשים כאילו אני מקריבים את עצמנו לפני בורא עולם, מה שהיה מקנה רגש של יראה ורוממות שמקרבת לה' ומכפרת על העוונות. אפילו בזמן קין והבל ונח, כשעוד לא אכלו בעלי חיים, היו מקריבים קורבנות לה'. עוד בנושא זה במאמר - מה המטרה של מצוות הקורבנות:

https://www.hidabroot.org/he/question/109247

בברכה,

דניאל בלס