האם צריך לעמוד מפני ההורים בכל פעם שהם נכנסים לחדר?

  • ט"ו אב התשפ"א

שאלה

שלום וברכה,

האם נכון ההלכה שכל פעם שההורים נכנסים לחדרי אני מחויב לעמוד בפניהם? (רווק)

אשמח לתשובה בהקדם (:

תשובה

שבוע טוב,

יש חיוב לעמוד מפני ההורים (שלחן ערוך יורה דעה סימן רמ סעיף ז).

ולפי מנהג הספרדים חייב לעמוד מפניהם בכל פעם שנכנסים לחדר ורואה אותם, ואפילו מאה פעמים ביום (קצור שלחן ערוך ילקוט יוסף הלכות כיבוד אב ואם פרק ד סעיף ח).

אולם לפי מנהג האשכנזים אין חיוב לעמוד מפני ההורים אלא רק פעמיים ביום - בבוקר ובערב (על פי מה שכתב הרמ"א יורה דעה סימן רמב סעיף טז לעניין עמידה מפני חכם. ויעויין חיי אדם כלל סז סעיף ז, שו"ת שבט הלוי חלק ב' סימן קיא אות ד, ואשרי האיש חלק יורה דעה חלק א' פרק לח סעיף מב שהוא הדין לעניין עמידה מפני ההורים), אלא אם כן יש שם אנשים שלא יודעים שכבר עמד מפניהם (חיי אדם שם).

ומכל מקום אב שמחל על כבודו כבודו מחול, ולכן אם אביו מחל לו שלא יקום מפניו כלל, ואפילו לא פעמיים ביום, כבודו מחול ורשאי הבן שלא לעמוד מפני אביו כלל, ואף על פי כן אם אביו או אמו נכנסו לחדר, יקום מעט מפניהם ויעשה הידור (קצור שלחן ערוך ילקוט יוסף שם סעיף ט).

ואם האב מחל לבנו שלא יצטרך לעמוד מפניו, אם נמצאים שם אנשים אחרים שאינם יודעים ממחילת האב, צריך הבן לעמוד מפני אביו מלוא קומתו (שם סעיף י).

בברכה,

הלל מאירס