חברה והשקפה

מי חשוב יותר ביהדות, האיש או האישה?

  • כ"ג אלול התשפ"א

שאלה

היי שמעתי הרצאות על כך שהיהדות מעריכה את האישה יותר מכל דת או עם אחרים.
הבנתי את הרעיון, ואני באמת מאמינה שזה נכון.
רק שמישהו אמר לי איה משפט וקצת הסתבכתי
הוא טוען שיש שהגמרא אומרת שאם יש אפשרות להציל איש או אישה צריך להציל קודם את הגבר.
זה לא אומר שהוא חשוב יותר?!
אשמח להסבר :)

תשובה

בס"ד

שלום וברכה,

חלילה אין כאן קדימות בחשיבות. הרי אמרו רבותינו שהאשה קרובה יותר לקב"ה מהאיש, כי היא נבראה שלמה ממנו. האדם ירד לעולם כדי לתקן יותר מן האישה, ולכן יש לו יותר תאוות ויצרים חומריים.

חובה כמובן להציל את שניהם. אך נא לראות בתשובה ההלכתית הבאה, מדוע חובת ההצלה של גבר קודמת:

https://www.hidabroot.org/question/27853

כפי שתראי, העניין לא קשור להפלייה או זלזול בחיי האישה, ח"ו, אלא קשור בקיום המצוות המעשיות (התיקון בעולם הזה). הגבר יש לו הרבה מה לתקן בעולם הזה, בעוד האשה היא מתוקנת מטבעה וכמעט שאין לה מה לתקן (הכוונה כמובן לגבר ואשה רגילים שומרי מצוות). העניין קשור בעול המצוות. הגבר מחויב ביותר מצוות מן האשה עבור תיקונו. הוכחה לכך ניתן לראות במסכת שבת (דף קנא, עמוד ב) בה נאמר כך:

"רבי שמעון בן גמליאל אומר תינוק בן יומו חי מחללין עליו את השבת. דוד מלך ישראל מת אין מחללין עליו את השבת... אמרה תורה חלל עליו שבת אחד כדי שישמור שבתות הרבה, דוד מלך ישראל מת אין מחללין עליו כיון שמת אדם בטל מן המצוות"!

אנו רואים שמחללים שבת על תינוק ולא על דוד המלך, וזאת מכיוון שהתינוק עוד יוכל לקיים מצוות, ודוד המלך לא יוכל עוד לקיים מצוות. אנו רואים כי לפי ההלכה היהודית -עול המצוות- הוא תפקיד, ואין זה משנה אם מדובר בגבר או באשה, בתינוק או אפילו בדוד מלך ישראל. המצוות הן שחשובות. אנו לא חיים בשביל העולם הזה, אלא בשביל התפקיד בעולם הזה.

אגב, הגבר יש לו דין קדימה ל'החיות', אבל לנתינת צדקה יש לאשה דין קדימה. כך נפסק להלכה בשולחן ערוך (יורה דעה, סימן רנא, סעיף ח): "איש ואשה שבאו לשאול מזון, מקדימין אשה לאיש. וכן אם באו לשאול כסות. וכן אם באו יתום ויתומה לינשא, מקדימין להשיא היתומה".
ש"ך יורה דעה סימן רנא ס"ק יב: "מקדימין אשה כו' - מפני שדרך האיש לחזר על הפתחים ואין דרך האשה בכך ואפי' היא מחזרת עתה על הפתחים מ"מ כיון שאין דרכה בכך יש להקדימה שלא תחזר על הפתחים אי נמי שמא תתבייש לחזר גם אצל אחרים וכ"מ בפרישה".

מומלץ לצפות בהרצאה חשובה זו על מעמד האשה ביהדות:
https://www.hidabroot.org/video/54657

בברכה,
דניאל בלס