האם מותר ללווה לומר תודה רבה למלווה?

  • כ"ד אלול התשפ"א

שאלה

סרטון של יהדותון אודות פרוזבול.
בסוף הסרטון, הלווה מודה בתודה רבה למלווה.
לכאורה יש בזה איסור ריבית?
תודה

תשובה

שלום רב,

נכון שיש דעות שאסור ללווה לומר תודה רבה למלווה משום ריבית דברים, וכמו שכתבו בשו"ת אגרות משה חלק יורה דעה חלק א' (סימן פ) ובשו"ת מנחת שלמה חלק א' (ירושלים תשס"ה סימן כז הערה 1 שכן הייתה משנתו האחרונה של הרב שלמה זלמן אויערבאך זצ"ל).

אולם יש מתירים, כן הובא בספר אשרי האיש חלק יורה דעה חלק א' (פרק יד סעיף א) בשם הרב יוסף שלום אלישיב זצ"ל, שמותר לומר 'תודה' על הלוואה, כי רגילים היום לומר 'תודה' על כל דבר, ואם לא יאמר, זה יהיה בגדר בזיון. אבל לומר למלווה דברים שלא היה אומר על שאר טובה, כגון שאומר לו 'מעכשיו יש לך חבר חדש', טוב שלא יאמר כן.

וכן דעת הרב עובדיה יוסף זצ"ל בספר הליכות עולם חלק ח' (עמודים טו-טז) שמותר ללווה לומר תודה רבה, ובפרט בשעת פרעון ההלוואה שהעולם נוהגים לומר תודה, שאין בכך כלום, שלא גזרו על ריבית מאוחרת בדברים. ומכיוון שדרך העולם כיום שעל כל סיוע קל אומרים תודה רבה בוודאי שאין בזה חשש ריבית כלל בשעת הפרעון, ובפרט אם גם המלווה משיבו בדברי ברכה. אך טוב שלא יאמר לו תודה בתוך כדי דיבור של הפרעון, אלא לאחר שיעור כדי דיבור.

בברכה,

הלל מאירס