מה אישה צריכה לעשות כדי שתוכל לומר קבעתי עיתים לתורה?

  • ג' תשרי התשפ"ב

שאלה

שלום רב!
שמעתי שכשבן אדם עולה למעלה, הוא נשאל מספר שאלות וביניהן-האם קבעת עיתים לתורה? אז רציתי לשאול, מה אני צריכה לעשות בגילי-ילדה/נערה בשביל שהתשובה תהיה כן, כן קבעתי עיתים וזמנים לתורה..
תודה רבה מראש, תזכו למצוות!

תשובה

שלום רב,

אכן אמרו במסכת שבת (דף לא עמוד א) בשעה שמכניסין אדם לדין אומרים לו נשאת ונתת באמונה, קבעת עתים לתורה וכו'. ע"ש.

אך לכאורה לא שואלים אישה שאלה זו, כי הרי היא פטורה ממצוות תלמוד תורה (שלחן ערוך יורה דעה סימן רמו סעיף ו), אולם יתכן שגם אותה שואלים בדומה לשאלה זו אם הקפידה ללמוד תורה מדי פעם כדי לדעת איך לקיים את המצוות שהיא חייבת בהן - כי אף על פי שנשים לא חייבות במצוות תלמוד תורה - מכל מקום גם הן חייבות ללמוד את הדינים השייכים להן (רמ"א שם).

המומלץ ביותר הוא לקבל על עצמך בלי נדר ללמוד שתי הלכות כל יום, שהרי אמרו במסכת נדה (דף עג עמוד א) תנא דבי אליהו, כל השונה הלכות בכל יום מובטח לו שהוא בן העולם הבא, וכתב הברכי יוסף (אורח חיים סימן קנה אות ב) שהכוונה ללימוד שתי הלכות כל יום, שהרי מיעוט רבים שניים.

בהצלחה רבה,

הלל מאירס