האם נכון לומר תפילת רבי ישמעאל כהן גדול?

  • י"ב תשרי התשפ"ב

שאלה

שלום לרב המשיב
אני מעוניינת לדעת האם נכון לומר את נוסח התפילה של רבי ישמעאל? ישנו נוסח ארוך ונוסח מקוצר. האם ניתן לומר את שניהם?
הנוסח המלא נמצא בתפילה למשה והמקוצר בכל מקום כמעט

תשובה

שלום רב,

המקור לתפילה זו נמצא בספר שם טוב קטן (בתחילת הספר), והביאו רבי חיים פלאג'י זצ"ל בספר עתרת החיים (סימן ט), ושם נמצא הנוסח הארוך, אך אפשר לומר את הנוסח הקצר.

ומה שנמצא שם בתוך הנוסח פנייה למלאכי השרת, יש אמנם גדולי עולם שהתנגדו לכל כיוצא בזה כי אין לפנות אל הקב"ה דרך אמצעי, יעויין למהר"ל מפראג זצ"ל בספרו נתיבות עולם (נתיב העבודה פרק יב), אולם פוסקים רבים כתבו ליישב מנהגן של ישראל, יעויין בשו"ת חתם סופר (חלק אורח חיים סימן קסו) ובמה שהביאו בזה בספר ארחות חיים (סימן תקפא אות ב, ד) ובשו"ת יביע אומר חלק א' (חלק אורח חיים סימן לה אות י ובמילואים שם).

בברכה,

הלל מאירס