הלכות ומנהגים
עד איזו שעה אישה יכולה להתפלל שמע ושמונה עשרה של שחרית?
- כ' תשרי התשפ"ב
שאלה
שלום רב,
אשמח לדעת עד איזו שעה אישה יכולה להתפלל שמע של שחרית ו 18 של שחרית?
תשובה
מועדים לשמחה,
1. אישה פטורה מקריאת שמע, ומכל מקום נכון שתקרא כדי לקבל עליה עול מלכות שמים (שלחן ערוך אורח חיים סימן ע סעיף א), ותקרא לפחות פסוק ראשון (רמ"א שם) עם ברוך שם וכו' (לבוש שם), אלא שאינה צריכה להקפיד על זמן קריאת שמע (אשל אברהם מבוטשאטש שם).
אמנם אחרי סוף תפילה בזמנה (היינו סוף ארבע שעות וכדלהלן) אין לומר ברכות קריאת שמע (שלחן ערוך סימן נח סעיף ו), ולפי מנהג בנות ספרד אפילו תוך זמן תפילה אין לומר ברכות אלו בשם ומלכות (שו"ת יביע אומר חלק ב' חלק אורח חיים סימן ו).
2. לכתחילה יש להקפיד להתפלל שחרית עד סוף ארבע שעות מתחילת היום. ויש לבדוק את הזמן המדויק בלוח שנה של אזור מגורייך, כי זה משתנה מיום ליום ומאזור לאזור. תוכלי גם למצוא בקישור הבא https://www.hidabroot.org/%D7%A4%D7%AA%D7%97-%D7%AA%D7%A7%D7%95%D7%95%D7%94/%D7%96%D7%9E%D7%A0%D7%99-%D7%94%D7%99%D7%95%D7%9D
ומי שלא הספיקה, יכולה בדיעבד להתפלל עד חצות היום, ותקבל על כך שכר תפילה שלא בזמנה (שלחן ערוך סימן פט סעיף א).
אמנם מי שהייתה לה אפשרות להתפלל לפני סוף ארבע שעות, ודחתה ולא התפללה במזיד, יש מחלוקת אם גם באופן זה יכולה להתפלל עד חצות היום. ולכן כדי לצאת מכל חשש, טוב ונכון שתעשה תנאי לפני התפילה, שאם היא חייבת בתפילה זו היא מתפללת לשם חובה. ואם לא, כוונתה להתפלל לשם נדבה (משנה ברורה סק"ו, ושו"ת יחוה דעת חלק ז' סימן טו).
בברכה,
הלל מאירס
להרחבה ושאלות נוספות, ניתן לפנות אל רבני שו"ת הידברות במייל rav2@htv.co.il