חברה והשקפה

לא תשנא את אחיך בלבבך

  • כ"א תשרי התשפ"ב

שאלה

שלום כבוד הרב.
אני חוזר בתשובה כבר תקופה ומתקשה להבין את האיסור לא לשנוא את אחיך בלבבך. אני מבין שאסור לשנוא, אבל מה במקרים מורכבים?
אחי הגדול התעלל בי לאורך השנים, גם פיזית ובעיקר נפשית, בלי שהיו הורים או אחים אחרים להגן עליי מפניו. יש לציין שגם אחי עבר טראומה, הוא אדם מאוד מסכן ואני נמצא איתו בקשר כיום אחרי שנים שהוא התעלל בי, בעיקר כי אני מרחם עליו וכי אין לו כמעט אף אחד מלבדי.
אני מבין שצריך להוכיח את האדם כדי שהשנאה תצא מהלב כלפי חוץ, אבל מה קורה במצב שבו אי אפשר להוכיח את האדם? אחי לא מסוגל לנהל שום שיח מעשי, הוא מתקשר אליי רק כדי להתלונן על החיים שלו וכשאני מבקש לייעץ לו הוא מנתק, אז בוודאי שלא אוכל להוכיח אותו לגבי דברים שעשה לי בעבר. בנוסף קיים חשש שהוא יתאבד אם יבין כמה אני מחזיק עליו בלבי, כי הוא במצב נפשי קשה.
איך אני שומר איתו על קשר בלי לשנוא אותו ובלי להוכיח אותו?

תשובה

שלום וברכה

לפי מה שאתה כותב מדובר באדם שאפשר כמעט להגדיר אותו כאדם שיש לו מורכבות נפשית על גבול מחלה נפשית ולא שייך לשנוא אותו כי לא מדובר באדם ששולט במעשיו כנראה.

בהצלחה,