האם שימוש באופנוע הוא בגדר מכניס עצמו למקום סכנה?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום כבוד הרב. אני רוצה להוציא רישיון על אופנוע והמון אנשים אומרים שאופנוע זה כלי מסוכן, אופנוע זה התאבדות וכו´.. אני לא אומר שהם טועים, הם צודקים, זה מסוכן. אני ארכב בזהירות כפי שביכולתי ואעשה את ההשתדלות שלי על הכביש ונכון שיש תאונות שלא באשמת האופנוען אבל אני חושב "מה שצריך לקרות יקרה". ויש לי קצת בעיה עם האמונה.. אני שומע הרצאות של רבנים ולא מצליח להבין. יש רבנים שאומרים "אופנוע זה מסוכן" אבל איך הם אומרים את זה אם "הכל בידיי שמיים" ומה שהחליטו למעלה יקרה. אני לא מבין.. הרי מה שאמור לקרות קורה, לא? אם נגיד חס וחלילה אדם אמור לשבור רגל בתאונה אז אם זה לא יקרה באופנוע זה יקרה ברכב ואם לא ברכב אז כהולך רגל כי מה שצריך לקרות יקרה, לא? אז איך אומרים "אופנוע זה התאבדות"? אני מאוד מקווה שהבנת את השאלה כי אני מאוד הסתבכתי עם כל הנושא של האמונה. אני יודע שמצד אחד מה שצריך לקרות יקרה ומצד שני צריך לא להיות אדיש. כמובן שאני ארכב בכביש בזהירות רבה ואעשה מאמצים שלא יקרה כלום. ואם נגיד נגזר עליי שיקרה לי משהו באופנוע, איך אפשר לקרוע את רוע הגזרה? לגרום לגזרה להתבטל וכו´? חג חנוכה שמח

תשובה

שלום וברכה

א. אסור לאדם להכניס את עצמו לידי סכנה ואין האדם יכול להצטדק שמה שנגזר עליו זה מה שיקרה. השטן מקטרג בשעת הסכנה ודברים שלא אמורים להיות נגזרים על האדם במצב רגיל יכולים להיגזר על האדם בשעת סכנה.

ב. אי אפשר לומר שההאופנוע מוגדר כסכנה, כאשר האדם נהוג לפי כל כללי החוק ואינו מתפרע בכביש וחובש קסדה וכו' וכו'.