האם מותר להתפלל מנחה קצרה?

  • ל' תשרי התשפ"ב

שאלה

שלום וברכה, רציתי לשאול אם מותר להתפלל מנחה קצרה כלומר חזרת הש"ץ עד אתה קדוש .18. ונפילת אפיים???
אם כן איפה זה כתוב??

תשובה

שלום רב,

לכתחילה אין להתפלל מנחה קצרה, כי עיקר התקנה הייתה להתפלל מתחילה בלחש ואחר כך בקול רם (ראה משנה ברורה סימן קכד סק"ו).

אמנם בשעת הדחק כגון שהזמן מצומצם ושליח הציבור לא יספיק לגמור את תפילת החזרה תוך זמן תפילה, אפשר להתפלל מנחה קצרה (ראה רמ"א סימן קכד סעיף ב ומשנה ברורה סק"ז, ושלחן ערוך ורמ"א סימן רלב סעיף ומשנה ברורה סק"א).

וכן אם יש מניין מצומצם, ומתוכם כמה אנשים שאינם מהוגנים, אשר לא יטו אוזן קשבת לשמוע חזרת השליח ציבור ולענות אמן אחר כל ברכותיו, יש להעדיף באופן שכזה להתפלל מנחה קצרה (ראה שו"ת יחוה דעת חלק ג' סימן טז).

בברכה,

הלל מאירס