מה המקור שלא מתפללים על שתי צרות בפעם אחת?

  • ד' חשון התשפ"ב

שאלה

שלום וברכה, פעם למדתי כמדומני במסכת תענית שלא מתפללים על שתי צרות כאחת, וניסיתי לחפש ולא עלה בידי. אולי תוכלו לי לעזור למצוא עת המקור. תודה רבה.

תשובה

שבוע טוב,

המקור הוא במסכת תענית (דף ח עמוד ב) בימי רבי שמואל בר נחמני היה רעב ודבר, אמרו איך נעשה, נבקש רחמים על שני הדברים, הרי זה לא אפשרי, אלא נבקש רחמים על הדבר ואת הרעב נסבול, אמר להם ר' שמואל בר נחמני נבקש רחמים על הרעב, כי כשהקב"ה נותן שובע לחיים הוא נותן, כמו שכתוב (תהלים קמה טז) "פותח את ידך ומשביע לכל חי רצון". ומניין שלא מתפללים על שני דברים, ממה שכתוב (עזרא ח כג) "ונצומה ונבקשה מאלוקינו על זאת", מכלל שהיה צורך להתפלל על דבר נוסף, ובארץ ישראל אמרו משמו של ר' חגי, שכן יש ללמוד ממה שכתוב (דניאל ב יח) "ורחמין למבעא מן קדם אלה שמיא על רזא דנא", מכלל שהיה צורך להתפלל על דבר נוסף.

בברכה,

הלל מאירס