זוגיות

מה המקור של חז"ל שמי שמכבד את אשתו זוכה לעשירות?

  • ה' חשון התשפ"ב

שאלה

שלום לכבוד הרב,
קודם כל מחילה מראש אם הנחות היסוד שלי לא נכונות, ואשמח שיתקנו אותי.
עד כמה שאני יודעת, הגמרא נכתבה על חמישה חומשי תורה. זאת אומרת שלכל מה שכתוב בגמרא יש מקור בתורה הקדושה.
דיברתי אתמול עם אישה חילונית והבאתי את מה שכתבתי בכותרת של השאלה, "אוקירו לנשייכו כי היכי דתתעתרו". הסברתי לה שהפירוש הוא שאם אדם רוצה פרנסה ושפע, עליו לכבד את אשתו כי זה המתכון.
היא שאלה אותי מה המקור לזה ועל מה חכמינו הקדושים התבססו כשהם כתבו את זה.
לא הייתה לי תשובה והבטחתי לה שאברר.
מאוד אשמח אם תחכימו אותי.
ואם אפשר לשלוח לי את התשובה למייל זה מאוד מאוד יעזור לי.
בשורות טובות וכל הישועות.

תשובה

שלום רב,

המקור הוא במסכת בבא מציעא (דף נט סוף עמוד א) אמר רבי חלבו, לעולם יהא אדם זהיר בכבוד אשתו שאין ברכה מצויה בתוך ביתו של אדם אלא בשביל אשתו, ולמד כן ממה שנאמר בתורה (בראשית יב טז) "ולאברם היטיב בעבורה" (והמשך הפסוק שם הוא "ויהי לו צאן ובקר וחמורים ועבדים ושפחות ואתונות וגמלים"), וזהו שאמר רבא לבני מחוזא אוקירו לנשייכו (כבדו נשותיכם. רש"י) כי היכי דתתעתרו (כדי שתתעשרו).

המהרש"א שם הסביר את הלימוד הנ"ל, שהרי לכאורה היה לפסוק לומר ולאברם היטיב פרעה בעבורה, וכמו שפירש רש"י על התורה שם, ולאברהם היטיב - פרעה בעבורה, וכיוון שהפסוק החסיר שמו למדו מזה חז"ל "היטיב" - מי שבידו הטובה והברכה שהוא ה' יתברך היטיב לו בעבורה - דהיינו בעבור אשתו שרה.

והתורה תמימה (בראשית שם) הסביר את הלימוד, שאף על פי שהלשון "היטיב" הולכת על פרעה, אך הן כל הטובות מהקב"ה מתגלגלות ובאות באמצעות אנשים.

בהצלחה רבה,

הלל מאירס