הלכות ומנהגים
גרמתי לפיטורין של המלמד שלי, ואני לא בטוח שהוא סלח, מה עליי לעשות?
- ה' חשון התשפ"ב
שאלה
שלום הרב,
אני לומד בכיתה ח'
כשהייתי בכיתה ה' היה לנו מלמד שלא השתלט עלינו.. היינו עושים לו הרבה בלאגן וכשהמנהל ראה שהוא תקופה לא מצליח לגבור עלינו אז הוא פיטר אותו! כשהייתי בכיתה ז' נזכרתי בזה וממש רציתי לבקש ממנו סליחה...
התקשרתי אליו וביקשתי את סליחתו בדמעות, והוא אמר לי שהוא לא יכול לסלוח ושלקחנו לו את הפרנסה ואני נבהלתי הלכתי לביתו ושמתי לו ליד הדלת מכתב שכתבתי לו ומעטפה של 400 ש"ח לאחר מכן התקשרתי אליו והוא אמר שהוא מוחל לי אבל אני לא בטוח שהוא באמת סלח, אני לא רגוע מזה. מה עליי לעשות?
תשובה
שלום רב,
אתה צודק בכך שמחילה בפה מן השפה ולחוץ ללא הסרת טינא מהלב - אינה בגדר מחילה (יעויין אשרי האיש חלק ג' פרק כ סעיף יב בשם הרב יוסף שלום אלישיב זצ"ל), אולם אין הדבר ברור שזו המציאות במקרה שלך, כי אולי המלמד כן הסיר כל טינא מליבו, והעיקר שהיית באותו זמן מתחת לגיל בר מצווה, וממילא אין עליך עוון.
ואמנם כתב הרמ"א אורח חיים (סימן שמג) וקטן שהכה את אביו או עבר שאר עבירות בקטנותו, אף על פי שאין צריך תשובה כשיגדל, מכל מקום טוב לו שיקבל על עצמו איזה דבר לתשובה ולכפרה אף על פי שעבר קודם שנעשה בר עונשין, וכתב האליה רבה (סק"ד) שמדובר בין על עבירות שבין אדם למקום ובין על עבירות שבין אדם לחבירו, והובא בכף החיים (שם אות לג), אך אתה הרי כבר קיבלת על עצמך איזה דבר לתשובה וכפרה, על ידי כך שביקשת ממנו מחילה, ונתת לו איזשהו פיצוי כספי, ולכן תנוח דעתך והסר דאגה מליבך.
עלה והצלח מאוד,
הלל מאירס
להרחבה ושאלות נוספות, ניתן לפנות אל רבני שו"ת הידברות במייל rav2@htv.co.il