האם מותר לגדל גידולי מים בשמיטה?

  • ח' חשון התשפ"ב

שאלה

שלום ר’ הלל

1- האם מותר לכתחילה ובהידור לגדל גידולי מים - הידרופיני, של ירקות, בשמיטה?
2- האם יש הלכות כלאיים בירקות?
3- האם יש בזה בעיות תולעים אם אני מגדל חסה וכדו'?
תודה רבה

תשובה

שלום לך ידידי וחביבי,

1. יש מחלוקת אם מותר לגדל גידולי מים בשמיטה (יעויין מה שהביא בזה בספר שמיטת קרקעות פרק יד סעיפים כג-כד), ולמעשה - מעיקר הדין מותר (וכן פסק בשו"ת יחוה דעת חלק ו' סימן יב ד"ה אולם).

ואם הגידול בתוך בית, יש להקל יותר בשופי, ראה בספר שמיטת קרקעות (שם הערה מו) שהביא בשם הרב נסים קרליץ זצ"ל שמותר להניח גרעיני חיטה במים בבית כדי שינבטו בצירוף שהוא גידולי מים וגידול בבית.

2. יש איסור כלאיים בירקות (יעויין שלחן ערוך יורה דעה סימן רצו השני). ולגבי כלאיים בגידולי מים - בשו"ת הר צבי ענייני זרעים חלק ב' (סימן לא סוף אות ה) מצדד שיש בהם איסור כלאיים.

3. כמדומני שיש חשש תולעים.

בברכה רבה,

הלל מאירס