האם אברך צריך לעמוד מלוא קומתו מפני זקן?

  • י"א חשון התשפ"ב

שאלה

שלום רב, האם אברך יכול רק להדר לזקן או חייב לעמוד? אשמח לתשובה, תודה רבה

תשובה

שלום רב,

אם האברך חכם בתורה יותר מהזקן, מספיק שיעשה לו הידור, וכפי שכתב השלחן ערוך יורה דעה (סימן רמד סעיף ז) אפילו חכם שהוא ילד עומד מפני הזקן המופלג בזקנה, ואינו חייב לעמוד מלוא קומתו אלא כדי להדרו.

ופירש הטורי זהב בשם הטור, כיוון שהוא ילד חכם וצריכים לנהוג בו גם כן כבוד, אין לו להתבזות לקום מפני הזקן, אלא יעשה לו הידור, אבל שאר אדם צריך לעמוד מפני הזקן מלוא קומתו כמו מפני החכם.

אולם כתב השפתי כהן, שדווקא ילד שהוא חכם יותר מהזקן אינו חייב לעמוד מלוא קומתו, אבל אם אינו חכם יותר אף שהוא שווה לו בחכמה, חייב לקום מפני הזקן, ושכן הוא בתוספות מסכת קידושין (סוף דף לב).

בברכה,

הלל מאירס