האם אפשר להשתמש בשמן של שמיטה עבור סיכה?

  • ט"ו חשון התשפ"ב

שאלה

האם ניתן להשתמש בשמן שמיטה הראוי לאכילה בעבור הדלקת הנר או עבור סיכה? מפורסם הרי בשם הגרי"ש אלישיב זצ"ל שאין להדליק בשמן זית העשוי למאור בלבד, אלא בשמן זית הראוי למאכל דווקא בדומה לנרות שהדליקו בבית המקדש דומיא דמקדש שאלתי האם בשמן שביעית אין בזה בעיה

תשובה

שלום רב,

אין להדליק נרות חנוכה בשמן של שמיטה, כיוון שאסור ליהנות מאור נרות החנוכה, וממילא זה נחשב להפסד שמן של שמיטה, ורק אם אין לו שמן אחר אפשר להקל בזה, אולם מותר להדליק נרות שבת בשמן של שמיטה, שהרי מותר ליהנות מנרות שבת (ראה מה שהביא בזה בספר גבורי כח סימן י סעיף מב ובהערה שם).

מותר להשתמש בשמן של שמיטה עבור סיכה (רמב"ם הלכות שמיטה ויובל פרק ה הלכה א), אמנם נחלקו הפוסקים אם ההיתר שייך גם בזמנינו שאין רגילים לסוך בשמן (ראה שם הערה רעט).

בברכה,

הלל מאירס