האם אב יכול לברך הגומל על נס שאירע לבתו הקטנה?

  • ג' כסלו התשפ"ב

שאלה

על בתי הקטנה (בת 8 חודשים), נפל פיגום ברזל כבד מאתר בנייה. בדרך נס הגגון של העגלה ספג את הפגיעה והילדה יצאה ללא פגע. האם עליי לברך הגומל?

תשובה

שלום רב,

לא, כי אב לא יכול לברך הגומל עבור בנו או בתו בין למנהג הספרדים ובין למנהג האשכנזים (הלכה ברורה סימן ריט סעיף ב, ולמנהג הספרדים אף אם אירע כן לאיש/ה מעל גיל מצוות, אין להם לברך הגומל, יעויין שלחן ערוך שם בסוף הסימן).

כמובן שזהו דווקא לעניין ברכה, אבל להודות לה' יתברך ודאי שראוי להודות, ונכון לומר שירה, כגון "מזמור לתודה" (תהלים פרק ק) ו/או "נשמת כל חי" (יעויין שו"ת תשובות והנהגות חלק ב' סימן קלו בשם הגר"י קניבסקי זצ"ל).

בברכה,

הלל מאירס