כמה זמן צריך לפרסם מודעות השבת אבידה?

  • כ"א כסלו התשפ"ב

שאלה

שלום הרב,
אני כל הזמן מוצא ברחוב דברים
בגדים משחקים ארנקים וכו'
בלי פרטים.....
אני תולה מודעות ונדיר שמישהו חוזר אליי
בינתיים הצטברו אצלי המון דברים....
א. כמה זמן אני צריך להמשיך לפרסם מודעות?
ב. האם אני צריך לשמור את כל הדברים האלה עד ביאת משיח? כמו רבי מאיר והתרנגולות
זה בוודאי לא ישמח את אשתי או שאפשר לזרוק? לתרום? לתת לעניים? אחרי תקופה מסוימת?
אשמח לתשובה
תודה רבה!

תשובה

שלום רב,

א. אם אין באבידות סימן ייחודי, אתה לא חייב לקיים מצוות השבת אבידה. ואם יש בהן סימן ייחודי, עליך לפרסם מודעות שיהיו תלויות פרק זמן שסביר להניח שנראו לכל (יעויין השבת אבידה כהלכה פרק ג סעיף ג).

ב. אם פרסמת מודעות ואף אחד לא בא לדרוש את האבידות, אתה יכול להשתמש/לזרוק/לתרום (כשאין חביבות לבעליו דווקא בחפץ זה), ובתנאי שתכתוב בפנקס את הערך המשוער שלהן, וכן את הסימנים שיש בהן, כדי שאם יום אחד יבואו בעלי האבידות - הם יוכלו לתת סימנים ולקבל את שוויין.

מקורות: בדומה לנפסק בשלחן ערוך חושן משפט (סימן רסז סעיף כא) מצא תפילין שם דמיהן ומניחן עליו מיד אם ירצה, שדבר מצוי הוא לקנות בכל שעה. והוא הדין בכל דבר שאין בו חביבות לבעליו דווקא בחפץ זה וכמש"כ בשו"ת תשובות והנהגות חלק ג' (סימן תסד). וכתב בשו"ת אגרות משה חלק חושן משפט חלק ב' (סימן מה אות ד) שיש לרשום בפנקס גם את הסימנים של האבידה.

בברכה,

הלל מאירס