למה כותבים ט"ז, ולא י"ו?

  • ל' כסלו התשפ"ב

שאלה

שלום,
למה מחליפים אותיות: י"ו, באותיות ט"ז?
הבנתי שלא רוצים לרשום: י"ה, משום שזה שם משמות השי"ת שאסור למחוק - אז רושמים: ט"ו. אבל האם קיים שם: י"ו?
-ואם לא קיים שם כזה,
-למה בכל זאת מחליפים ל-ט"ז?

תודה

תשובה

שבוע טוב,

אכן רבי יוסף יוזפא זצ"ל (נפטר בשנת שצ"ז) בספרו יוסף אומץ (עמוד 279) כתב, שרגילין העולם לכתוב במניין חשבונם ט"ו ולא י"ה, מחשש שמא יבוא לידי ביזיון. ע"ש. ויפה שאלת מדוע נהגו העולם לרשום ט"ז במקום י"ו, וכי איזה חשש קיים בזה.

ונשאל בזה הרב חיים קניבסקי שליט"א (תשובות הגר"ח חלק ב' עמוד תתכה) היכן המקור של מה שאנו כותבים ט"ז, ועיקר השאלה מפני מה שבפוסקים מובא שכתבו בעצמם י"ו, ופעמים מעתיקים לשון הפוסקים, ואיך אנו צריכים להעתיק לשונם, האם כמו שהם כתבו כגון סימן י"ו או לשנות מלשונם ולכתוב ט"ז, והשיב: אותיות של ה' יש קפידא. ע"כ.

בברכה,

הלל מאירס