אדם שהוא גר, איך צריך להתייחס להוריו?

  • א' טבת התשפ"ב

שאלה

שלום וברכה,
רציתי לדעת איך ניתן להבין את ההיגיון בהלכות היחס לגוי
אסור לעשות לגוי טובה סתם כך, אסור לומר עליו דברי שבח, מותר לקחת ממנו ריבית וכו'...
במקרה חלק מהמשפחה שלי (לא הכי קרובה) גויים...
וקשה לי מאוד לקבל את העניין הזה והאופן שבו אני צריך להתייחס אליהם...
הרי אסור לי לתת להם מתנות או לומר עליהם דברים טובים וזה מתסכל מאוד!

בנוסף רציתי לדעת אדם שהוא גר, איך צריך להתייחס להוריו? האם יש אצלו דין שונה משאר אנשים?

בתודה רבה מראש.

תשובה

שלום רב,

1. דעת ספר החינוך (מצווה תכו) שהאיסור לשבח גויים ולתת להם מתנת חינם, הוא דווקא בעובדי עבודה זרה.

ויש פוסקים שסוברים כך להלכה - ראה https://www.hidabroot.org/question/284401

בהסבר המצווה כתב בספר החינוך שם, משרשי המצווה, לפי שתחילת כל מעשה בני אדם היא קביעות המחשבה במעשים והעלות הדברים על שפת לשון, ואחר המחשבה והדיבור בם תעשה כל מלאכה, ועל כן בהמנענו במחשבה ובדיבור ממצא בעובדי עבודה זרה תועלת וחן, הננו נמנעים בכך מלהתחבר עמהם ומלרדוף אחר אהבתם ומללמד דבר מכל מעשיהם הרעים.

2. אסור לו לקללם, להכותם ולבזותם. וכן צריך לנהוג בהם מקצת כבוד מדין הכרת הטוב. והגדר בזה הוא בכל מקום לפי מה שנחשב אז בעיני הבריות לכפיות טובה (ראה שלחן ערוך יורה דעה סימן רמא סעיף ט, וספר ילקוט יוסף כיבוד אב ואם חלק א' עמודים תקסד-תקסה).

מותר לגר לומר קדיש על אביו ועל אמו הגויים, וגם ראוי ונכון שיעשה כן מדין הכרת הטוב, שהרי הם הולידו והביאו אותו לחיי העולם הזה, וגרמו שיזכה להסתפח בנחלת ה' ולהכיר באמת (ראה ספר אשרי האיש חלק יורה דעה חלק ב' עמוד שלא, ושו"ת יחוה דעת חלק ו' סימן ס).

בברכה,

הלל מאירס