האם העניין ליטול ידיים בשפע שייך רק בנטילת ידיים לסעודה?

  • ב' טבת התשפ"ב

שאלה

שלום הרב,
לצורך עניין נטילת ידיים לאשר יצר,
איפה אוכל למצוא כתוב אם בכלל
שיש עניין
1. לבל תשחית, וגם זלזול בכמות המים לצורך הנטילה, השארת הברז פתוח, למרות שמילא את הנטלה
2. מילוי נטלה במלואה 6 פעמים
אמנם יש עניין לשפע, לעניין טבילה, ונטילה לברכת המוציא
אך לא לאשר יצר
מאחר והוכחתי אדם הנוהג כפי שכתבתי לעיל
ונאמר לי, שפע שפע
הם רוצים שאני אביא מהכתובים
הם גברים ואני אישה אבל יודעת שאין פה עניין של הידור במצווה

תשובה

שלום רב,

1. השלחן ערוך הביא עניין זה ליטול בשפע רק בהלכות נטילת ידיים לסעודה (סימן קנח סעיף י), ולכאורה מסתבר שעניין נטילת ידיים בשפע שייך רק בנטילה לסעודה, שהן מזונותיו של אדם, וזה קשור לפרנסה ועשירות. אומנם יש לציין  שבספר התדיר (סימן א) כתב, שהזהיר בנטילת ידיים שחרית מתעשר. והרב המו"ל שם בהערה 52 כתב, חידוש דגם הזהיר בנטילת ידיים שחרית מתעשר (ויעויין מה שהביא בזה בספר גם אני אודך חלק ב' סימן כט).

2. אומנם יש מי שחידש שאין איסור בל תשחית וביזוי אוכלין בשימוש במים, אך אם יש הפסד ממון באיבוד המים, או שיש אפשרות להשתמש במים לדברים אחרים, אסור לאבדם לכל הדעות (יעויין מה שהביא בזה בספר עץ השדה פרק כח סעיף ד).

בברכה,

הלל מאירס