חברה והשקפה

מיהם העמים המוזכרים בתנ"ך?

  • י"א טבת התשפ"ב

שאלה

שלום כבוד הרב, אני לומד תורה כבר הרבה שנים ומתעניין מאוד בכל תחומי התורה, אבל נושא אחד מאוד לא חשוב מעסיק ומסקרן אותי מאוד: עמי העולם, התורה מספרת כידוע בבראשית על התפצלות העמים ולמרות שהגויים לא צריכים לעניין אותנו, אני מאוד רוצה לדעת באילו עמים בדיוק מדובר בפרשות הראשונות של בראשית כמו כסלוחים וכפתורים. יש איזשהו מקור המתאר אילו עמים הם היו, במי מדובר, איפה הם התיישבו באילו שפות הם דיברו, וכמובן, הזמנים בהם זה קרה? אני יודע שזה לא העיקר אבל זה סתם בשביל השלמת השכלה אז אשמח אם תוכלו לענות לי על זה.

תודה מראש.

תשובה

שלום,

בתורה ישנה רשימה של התפלגות העמים ומקומות נדודיהם:

https://www.hidabroot.org/question/18055

שמות העמים ניתנו לפני 3300 שנה, והרבה מן העמים החליפו את זהותם ואת שמותיהם מאז, התבוללו בעמים אחרים או נכחדו. לכל עם ועם יש פרשנויותיו ההיסטוריות, מי הוא היה והיכן שכן ומתי.

אני חושב שניתן לטעון טענות מוצקות רק לגבי עמים גדולים במיוחד, אשר שפתם ומקומם לא השתנו באלפי השנים האחרונות - כגון בני הודו, בני סין, בבל, מצרים ויוון.

אני מניח שבספרי "דעת מקרא" תמצא פרשנויות לגבי עמים אלה ומקומות גיאוגרפיים, אך לא מדובר בידע ברור.

בברכה,

דניאל בלס