האם מותר להרכיב לגו בשבת?

  • י"ג טבת התשפ"ב

שאלה

כבוד הרב,
האם מותר לנער מעל גיל מצוות לבנות לגו בשבת?
ואם מותר/אסור איפה זה כתוב?
זה כתוב במשנה ובתלמוד?
בהלכה?

תשובה

שלום רב,

מותר לילדים לשחק בלגו בשבת, שיש לדמות דין זה למה שנפסק בשלחן ערוך (סימן שיג סעיף ו) שכוס של פרקים מותר לפרקו ולהחזירו בשבת, מפני שאין בניין וסתירה בכלים, והוא הדין ללגו שהבניין שנעשה בהם אינו בר קיימא כלל, ואינו מחברם על ידי ברגים או יתדות או מסמרים, ועומדים להתפרק בכל שעה, אין בזה משום בניין וסתירה כלל (שו"ת יחוה דעת חלק ב' סימן נה).

אמנם ילדים שהגיעו לגיל חינוך, יש להזהירם שלא לבנות דוגמת בית או כל חלל אחר שיש בו גג וחלל טפח על טפח על רום טפח תחתיו אם משתמשים באווירו להנחת חפצים או צעצועים, משום איסור אוהל. ואם עשו כן אסור לפרק את האוהל הזה (ארחות שבת חלק א' פרק ט סעיף יג).

לאחר גיל מצוות, נראה מדברי הרב עובדיה יוסף זצ"ל בשו"ת יחוה דעת הנ"ל שיש להימנע בכל אופן מלשחק בלגו בשבת, ומכל מקום כתב בספרו שו"ת יביע אומר חלק ז' (חלק אורח חיים סימן לט אות ד) שמותר לגדול לתת לקטן לשחק בצעצועים המיוחדים לקטנים, ואין בהם משום מוקצה.

שבת שלום,

הלל מאירס