חברה והשקפה

האם אנו יכולים לשנות את גזירת שמים על ידי השתדלות?

  • כ"ב טבת התשפ"ב

שאלה

אם הכל נקבע משמים מה המקום של השתדלות?
אני לא מתכוונת לבחירה אישית .
אלא אם חלילה יש אסון האם לאדם היה אפשרות למנוע אותו קודם עי השתדלות?
לדוג: אדם ששכח את בנו באוטו ובנו לא עלינו נפטר
האם זה אשמתו הרי הכל נקבע מלמעלה?
אבל הוא יכל לעשות השתדלות ולא לשכוח .
אותו דבר אסון מירון אומרים שזה אסון שנגרם ברשלנות .
אבל אם הוא נקבע מלמעלה איך יש פה רשלנות?
האם יכול להיות שה' רואה שאדם מסכן את עצמו ומחליט להביא לו פורענות או שה' מחליט שמגיע לאדם למות וגורם לו לנהוג כך?
העניין מאוד מציק לי אשמח להסבר בנושא...
תודה רבה ותזכו למצוות!

תשובה

שלום וברכה

השתדלות לא מועילה נגד גזירת שמים. אם כבר נגזר על האדם משהו לא יעזור השתדלות. תשובה ותפילה וצדקה יכולים לשנות גזר הדין אבל לא השתדלות גשמית.

מבואר באור החיים הקדוש בכמה מקומות שלפעמים יש על האדם דין תלוי והמקטרג מקטרג והקב"ה נושא אף ועובר על פשע ולא רוצה להעניש מיד אבל המקטרג ממשיך לקטרג, וכאשר האדם מגיע למקום סכנה, יש מקום למקטרג לטעון שפלוני לא ראוי להצלה ואז יכול להיגזר דינו למות עקב חטאיו הקודמים.

אקווה שהדברים הקצרים ברורים, אשמח להבהיר עוד ככל הצורך.