שאל את הרב - כללי

למה שאברהם יתרעם על הקב"ה?

  • ה' שבט התשפ"ב

שאלה

נאמר בגמרא במסכת ברכות (דף ט עמודים א-ב) שהשם ציווה את ישראל לקחת רכוש גשמי ממצרים כדי שאברהם לא יתרעם על כך שהשם קיים את ההבטחה שישתעבדו בהם אבל לא קיים את ההבטחה שיצאו ברכוש גדול.

יש לי שאלה:

למה שאברהם יתרעם על הקב"ה?

תשובה

שלום רב,

עמד על כך הגאון רבי יעקב מליסא זצ"ל (בעל נתיבות המשפט) בספרו אמת ליעקב (ברכות שם) שהוא תמוה כי אברהם לא יהרהר אחר מידותיו של הקב"ה, וכתב לפרש שנראה שבביזת הים נתקיים ואחרי כן יצאו ברכוש גדול, שאז היה נחשב היציאה אחר שנטבעו הרודפים ולא יראו שוב מהם, רק שאמר הקב"ה שיצאו גם כן תכף ברכוש גדול, שלא יאמר אברהם בלשון תמיהה, ואחרי כן יצאו ברכוש גדול לא קיים, בתמיהה. ועל כרחך לא הגיע זמן היציאה עדיין, ויהיה צער לאותו צדיק, לכך ביקש שבשעת יציאה יצאו גם כן ברכוש גדול.

בברכה,

הלל מאירס