חרדים ושוק העבודה

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

מהי התשובה שניתן לתת על הטענה הבאה: (מבלי להיכנס לפן הרוחני) "אם החרדים יצאו לשוק העבודה יהיה יותר מס הכנסה למדינה וממילא יורידו את אחוז המס או שייקחו את הכסף הזה לסלילת כבישים וכדומה. מכאן נובע שנכון להיום החילונים משלמים מס הכנסה גם בשביל החרדים וזו בעצם הטענה שאנחנו חיים על חשבונם" לפי זה כל התשובות שנתנו עד היום שיש הרבה חרדים עובדים ושלחרדים יש הרבה ילדים אז ממילא הם משלמים הרבה מיסים וכדומה על אוכל לא מספקת. (אשמח אם לא תציגו את השאלה על גבי האתר כי אני חוששת לחילול ה.)

תשובה

שלום וברכה

מלבד הענין האמוני וההשקפתי בגודל מעלת לימוד התורה. ומלבד עצם העניין האם יש כלל מקום מוסרי, לתבוע מבן אדם לעבוד כדי שהמדינה תוכל לגבות ממנו מיסים, כאשר הוא בעצמו לא נזקק כלל לכסף זה מסיבותיו.

יש לדעת את העובדות הבאות.

א. רוב החרדים עובדים. אין לרובם דרך אחרת להתקיים, משכך השאלה באמת לא רלוונטית.

ב. חלוקת הכספים ממיסים היא כדלהלן, 50 אחוז זה ממיסים עקיפים. בדבר זה הציבור החרדי מוביל מאחר ומיסים אלו הם לפי צריכה והצריכה של החרדים גדולה יותר מהציבור החילוני.

בחמישים האחוזים האחרים שהם ממיסים על משכורת או חברות הרי שרק חמישים אחוזים מזה הם ממשכורות כך שאנו כבר אוחזים ב5 אחוז מכלל המיסים הם ממשכורות . מתוך 25 אחוז אלו הרי שחמישה העשירונים התחתונים משלמים רק 2.9 אחוז מתוך המס הישיר שזה פחות מאחזו מהסך הכללי של המס.

חמשת העשירונים התחתונים הם אלו שמשתכרים 9000 אלף ש"ח ומטה אלו הם רוב רובם של השכירים.

זאת אומרת אף אם כל החרדים יעבדו, המיסים לא יגדלו והעול לא יפחת כלל.

בחמשת העשירונים העליונים או בחברות למיניהם אין יצוג קטן יותר לציבור החרדי מאשר לציבורים אחרים.

האמת היא שקרוב לומר שלא משתלם כלכלית לגבות את הכספים האלו מחמשת העשירונים התחתונים.

בהצלחה,