שאל את הרב - כללי

למה אומרים בק"ש על המיטה מימיני מיכאל וכו’?

  • י' שבט התשפ"ב

שאלה

תמיד סיקרן אותי לדעת מה הם מלאכים ומתי הם נבראו והאם הם באמת נבראים ממעשים טובים
תמיד אני ידעתי שיש אלוקים ובני אדם אבל בחיים לא הבנתי מה הם מלאכים ולמה אני אומרת כל לילה "מימיני מיכאל ומשמאלי גבריאל ומלפני אוריאל ומאחורי רפאל"...

תשובה

שלום רב,

יש מחלוקת במדרש (בראשית רבה פרשה ג פסקה ח) מתי נבראו המלאכים, דעת רבי יוחנן שהם נבראו ביום שני לבריאת העולם, ודעת רבי חנינא שהם נבראו ביום חמישי לבריאת העולם.

בנוסף לכך יש מלאכים שנבראים מקיום המצוות, וכפי ששנינו במסכת אבות (פרק ד משנה יא) רבי אליעזר בן יעקב אומר, העושה מצווה אחת, קונה לו פרקליט אחד, ופירש רבי עובדיה מברטנורא שם, פרקליט - מלאך מליץ טוב.

לגבי מה שאומרים בקריאת שמע על המיטה מימיני מיכאל וכו', כתב בספר מטה משה (אות ת) ואפשר להורות, כי לאחר שאמר כל הדברים לשמירה, מראה שהוא מובטח שהוא שמור מכל צד.

וראי עוד https://www.hidabroot.org/article/1140257

בברכה,

הלל מאירס