האם יש איסור ערלה בעלי גפנים?

  • כ"ב שבט התשפ"ב

שאלה

יש לי גפנים בני שנתיים, ידוע לי שעדיין אסור לאכול את הפירות האם מותר לאכול את העלים ואת הענפים?
האם האיסור הוא רק לפירות או לכל חלקי העץ?

תשובה

שלום רב,

איסור ערלה לא חל על העלים והענפים.

מקורות: ראה שלחן ערוך יורה דעה (סימן רצד סעיף ב) שהעלים והלולבים ומי גפנים וכו', מותרים משום ערלה. ואמנם רבי משה ישראל זצ"ל (אב"ד רודוס, נפטר בשנת תקמ"ב) בשו"ת משה ידבר (הלכות נטע רבעי סימן א) חידש, שעלי גפנים של ערלה שעושים מהם תבשיל ממולאים בשר, אסורים משום ערלה בארץ ישראל, שכיוון שראויים לאכילה, הרי הם כפרי עצמו. ע"ש. אולם למעשה נוקטים להתיר אפילו באופן זה, ראה כרם ציון הלכות ערלה (פרק ט"ו הערה ג) בשם רבי אברהם יעקב זלזניק זצ"ל.

בברכה,

הלל מאירס