האם שמאלית חייבת להחזיק את המאכל ביד ימין בזמן הברכה?

  • כ"ח שבט התשפ"ב

שאלה

שלום וברכה,
אני שמאלית
האם אני חייבת להקפיד להחזיק את המאכל ביד ימין לפני האכילה,
תודה רבה

תשובה

שלום רב,

ההלכה היא שיש לאחוז כל דבר שמברך עליו לאכלו או להריח בו ביד ימין (שלחן ערוך סימן רו סעיף ד), ולמנהג הספרדים כך גם איטר יד צריך לנהוג (יעויין שלחן ערוך סימן תרנא סעיף ג, וסימן קפג סעיף ה, ברכי יוסף סק"ד, כף החיים אות כט, וסימן רו אות ל, אור לציון חלק ב' פרק כ סעיף י, והליכות עולם חלק ב' עמוד מז), אולם למנהג האשכנזים יש לאחוז ביד ימין שלו היינו ביד שמאל של כל אדם (יעויין רמ"א סימן תרנא סעיף ג, משנה ברורה סימן רו ס"ק יח, ושו"ת חשב האפוד חלק ג' סימן ל).

אמנם על הלחם יש לתת את שתי הידיים בשעת הברכה (שלחן ערוך סימן קסז סעיף ד. וכתבו השלחן ערוך הרב סעיף ז והמשנה ברורה ס"ק כג, דהיינו, שטוב לעשות כן).

בברכה,

הלל מאירס