האם מותר לעסוק במשפטים?

  • ב' אדר א' התשפ"ב

שאלה

האם מותר לעסוק במשפטים כיום, משום שאפשר לשלוח יד בתורת משה? תודה רבה

תשובה

שלום רב,

1. מותר לעורך דין לעסוק בכל נושא שאינו צריך להופיע בו בפני בתי משפט, ואינו נוגד דין תורה, כגון עריכת חוזים.

2. אסור לעורך דין להופיע בבתי משפט כבא כוח של אדם שהגיש שם תביעה, מכיוון שאסור לדון בבתי משפט שאינם דנים על פי התורה, ונמצא שהוא מסייע בידי עוברי עבירה (שו"ת יחוה דעת חלק ד' עמוד שיג, שו"ת יביע אומר חלק י"א חלק אבן העזר סימן ט, שו"ת תשובות והנהגות חלק א' סימן תשצה, ושלחן ערוך המקוצר חלק ח' סימן ריא סעיף כב. ועיין בספר הליכות שלמה חלק א' פרק יז הערה 18 שדעת הגרש"ז אויערבאך זצ"ל שאפילו רק לעבוד במשרד עורכי דין להכין את החומר והוא בעצמו אינו מופיע בבית משפט גם כן אסור).

אך אם הנתבע נאנס לבוא לבית המשפט מצד שהתובע מסרב לדון בדין תורה, וכופה את הנתבע להתדיין בבית המשפט, מותר לעורך דין לייצגו (יחוה דעת שם).

וכן אם תבע אדם מסוים בבית דין, והלה סירב להופיע, ובית הדין התיר לו לפנות לבית משפט, מותר לעורך דין לייצגו (תשובות והנהגות שם).

בהצלחה רבה,

הלל מאירס