מה עושים אם לא יודעים את שם האם של מי שמתפללים עליו?

  • ח' אדר א' התשפ"ב

שאלה

שלום, רציתי לשאול:
א. כשמתפללים לרפו"ש וכדומה על כהן/לוי, האם יש לומר "... הכהן בן פלונית" או "... הלוי"? או שלא?
ב. כשמתפללים על עצמנו, אומרים את השם ב"גוף שלישי" כמו על אחרים? או שמדגישים שזה אני, לדוגמה, "רפואת הנפש ורפואת הגוף לי החולה פלוני בן פלונית"?
ג. מה הדין בתפילה על ההורים/סבים, האם יש לומר "אבי מורי/אמי מורתי" וכו'?
ד. מה עושים אם לא יודעים את השם המלא או את שם האם?
ה. האם יש הגבלה על מספר השמות שאפשר להכניס ביהי רצון של "רפאינו", או ב"שמע קולנו"?
תודה.

תשובה

שלום רב,

א. לא.

ב. מתפלל על עצמו, ואין צורך לומר פלוני בן פלונית.

ג. אפשר להוסיף "אבי" או "אימי" לפני או אחרי הזכרת שמם, אך אין להוסיף תוארי כבוד, וכמו שכתב בספר חסידים (סימן ת"ת) אדם שמתפלל על אביו אם הוא חולה לא יאמר תרפא אבא מרי או לאדוני אבא רפא, כי שלמה אמר דוד אבי, וכן אלישע אמר (מלכים ב' ב יד) "איה א-להי אליהו" ולא אמר אדוני. ע"ש.

ד. אפשר להזכיר שם האב. ואם גם שמו לא ידוע אפשר להתפלל עליו בהזכרת שמו ושם משפחתו בלבד (יעויין פסקי תשובות סימן קטז אות ב).

ה. לא. אמנם יש שכתבו שאין להתפלל כך באופן קבוע - ראי כאן

וראי עוד כאן.

בשורות טובות,

הלל מאירס