האם יש עניין להתיישב לפני שההורים מגיעים כדי שאוכל לקום לכבודם?

  • ח' אדר א' התשפ"ב

שאלה

1. נכון שצריכים לקום כשאחד מההורים נכנסים?!
אז השאלה היא אם צריכים לקום רק כשהם נכנסים לבית או כשהם נכנסים לחדר?
אני צריכה לקום אפילו שהוא לא רואה אותי כמו שאני שומעת שהוא נכנס?
2. יש עניין להתיישב לפני שהם מגיעים כדי שאוכל לקום ולכבד אותם?
3. אם ההורים שלי מוותרים על זה אני עדיין צריכה לקום? (כאילו בשבילי ולא בשבילם).
תודה רבה מראש.

תשובה

שלום רב,

1. אכן יש חיוב לקום מפני ההורים (שלחן ערוך יורה דעה סימן רמ סעיף ז), ויש לקום מלוא קומתך (חיי אדם כלל סז סעיף ז, וערוך השלחן יורה דעה סימן רמ סעיף כד).

יש לקום ברגע שאת שומעת אותם מגיעים לחדר - ראי https://www.hidabroot.org/question/288184

לפי מנהג הספרדים יש חיוב לקום מפניהם בכל פעם שנכנסים לחדר ורואה אותם, ואפילו מאה פעמים ביום (קצור שלחן ערוך ילקוט יוסף כיבוד אב ואם פרק ד סעיף ח).

ולפי מנהג האשכנזים אין חיוב לקום מפניהם אלא רק פעמיים ביום - בבוקר ובערב (על פי מה שכתב הרמ"א יורה דעה סימן רמב סעיף טז לעניין עמידה מפני חכם. ויעויין חיי אדם כלל סז סעיף ז, שו"ת שבט הלוי חלק ב' סימן קיא אות ד, ואשרי האיש חלק יורה דעה חלק א' פרק לח סעיף מב שהוא הדין לעניין קימה מפני ההורים), אלא אם כן יש שם אנשים שלא יודעים שכבר קמת מפניהם (חיי אדם שם).

2. מן הראוי לנהוג כך (הגרי"ש אלישיב זצ"ל, הובא בספר אשרי האיש שם סעיף מח).

3. הורים שמחלו על כבודם כבודם מחול, ולכן אם מחלו לך שלא לקום מפניהם כלל, ואפילו לא פעמיים ביום, כבודם מחול ואת רשאית שלא לקום מפניהם כלל, ואף על פי כן אם הם נכנסו לחדר, תקומי מעט מפניהם ותעשי הידור (קצור שלחן ערוך ילקוט יוסף שם סעיף ט).

ואם הם מחלו לך כנ"ל, אך נמצאים שם אנשים אחרים שאינם יודעים ממחילתם, את צריכה לקום מפניהם מלוא קומתך (שם סעיף י).

בברכה,

הלל מאירס