האם מותר להדליק נרות לעילוי נשמת כחלק מהדלקת נרות שבת?

  • י"ח אדר א' התשפ"ב

שאלה

בס"ד
שלום וברכה ושבוע טוב,
1. רציתי לדעת איך יודעים עד כמה מספיק צריך להשתדל בעבודת השם? תמיד אני מטילה ספק בכך ומפקפקת אולי לא עשיתי מספיק? אולי אני יכולה יותר? לפעמים אני באמת מרגישה שאני יכולה אבל לא באמת..., זה לא משנה עניינים רוחניים או גשמיים, זה פשוט מפחיד, מבלבל ולא פשוט.
2. מה עושים אם המשיח יגיע בשבת? האם יש הלכות מיוחדות לכך, והאם נשים ישתתפו בכלל במעמד בואו של המשיח?
3. האם יש בעיה להדליק נרות לעילוי נשמת כחלק מהדלקת נרות שבת, לדוגמא: סבא שכבר עברה יותר משנה לפטירתו וכו'?
4. האם יש בעיה לנשים לעלות לקבר לא של צדיק כגון קרוב משפחה ומה ההבדל בניהם?
תודה רבה מראש
ותזכו למצוות

תשובה

שלום רב,

1. ראי בדברי הרב זמיר כהן שליט"א https://www.hidabroot.org/article/223446

2. המשיח לא יכול לבוא בערב שבת וערב יום טוב (עירובין דף מג עמוד ב), ולא בשבת ויום טוב קודם זמן הסעודה (תוספות שם).

לגבי אם המשיח יכול לבוא בשבת ויום טוב אחרי הסעודה - זה ספק בגמרא שם. ואין הכרעה בדבר.

נשים ישתתפו במעמד בואו של המשיח.

3. מותר, אלא שיש להקפיד שיהיה איזה מרחק ביניהם באופן שנרות שבת יהיו ניכרים לעצמם (יעויין כיוצא בזה בספר מאמר מרדכי סימן רסג סק"ב, והובא בשו"ת ציץ אליעזר חלק י"ג סימן כו אות ד).

4. מותר לנשים להיכנס לבית העלמין, ומעיקר הדין מותר אפילו בזמן מחזור, אלא שיש עניין להימנע (יעויין טהרת הבית חלק ב' סימן יב סעיף מד).

גם הנוהגות להחמיר שלא ללכת לבית העלמין היינו דווקא בזמן המחזור, אבל בימי ספירת שבעה נקיים יש להקל (טהרת הבית שם).

מעיקר הדין מותר לנשים להיכנס לבית העלמין גם בזמן שהן בהריון, אך נשים רבות נוהגות להימנע מכך (יעויין שו"ת מנחת יצחק חלק י' סימן מב אות ב).

בברכה,

הלל מאירס