האם צריך לגנוז את תיק הבד שבו מונחות התפילין?

  • כ"ו אדר א' התשפ"ב

שאלה

האם צריך לגנוז את תיק הבד, שבו נמצאים התפילין, אם הם בּלוּ? והאם הקופסאות של התפילין טעונות גניזה לאחר שבּלוּ?

תודה רבה

תשובה

 שלום רב,

1. תיק שבו מונחות התפילין בקופסאות, אף אם הוא תיק פשוט שלא נעשה לכבוד, ראוי לגונזו. ואם לא ניכר ששימש לתפילין מותר אף לזורקו לאשפה. אולם שקית קטיפה רקומה העשויה לכבוד, הרי היא תשמיש קדושה, וחייבת גניזה מן הדין. ותיק ניילון המגן על שקית הקטיפה, הרי הוא תשמיש דתשמיש, וכשניכר ששימש לתפילין אף שאינו טעון גניזה, אין להשליכו בבזיון (גנזי הקודש פרק ו סעיף טו).

2. קופסאות של בתי התפילין דינן כתשמישי קדושה, ולכן טעונות גניזה (ראה שלחן ערוך סימן קנד סעיף ג, ומשנה ברורה סק"ז).

בברכה,

הלל מאירס