האם אפשר לרקום ברכות התורה על גבי מטפחת של ספר תורה?

  • י' אדר ב' התשפ"ב

שאלה

שלום לרב, יש לי שאלה:
בבית כנסת שלנו באחרונה התחילו להשתמש במטפחות לספר תורה שכתוב עליהם ברכות התורה.
העולה מסתכל על המטפחת ומברך.
למדתי פעם שזה לא טוב מחשש שיחשבו שהברכות כתובות בספר
אשמח לקבל תשובה מפורטת
תודה מראש

תשובה

שלום רב,

חשש זה מוזכר לגבי האם העולה לספר תורה צריך לגלול את ספר התורה לפני שמברך, לפי דעת השלחן ערוך אורח חיים (סימן קלט סעיף ה) אין לחשוש לזה בברכת התורה לפני הקריאה, ולכן יכול לברך בעוד ספר התורה פתוח, ורק בברכה שאחרי הקריאה גולל ומברך. ולפי דעת הרמ"א גם בשעה שמברך ברכה ראשונה יהפוך פניו אל הצד, שלא יהא נראה כמברך מן התורה (ראה משנה ברורה שם), אך חשש זה לא קיים בברכות התורה שכתובות על גבי מטפחת.

וגם אין לחוש מצד מה שכתב השלחן ערוך יורה דעה (סימן רפג סעיף ד) שאסור לרקום פסוקים בטלית, שהרי שני טעמים נאמרו בהלכה זו וכמו שהביא הטורי זהב שם מהבית יוסף בשם הרמב"ם: א. כי אסור לכתוב פסוק אחד. ב. לפי שהטלית אף על פי שיש בו ציצית, הם תשמישי מצווה ולא קדושת הגוף, ועל כן יכול לבוא בטלית מצוייצת לבית הכיסא ולבית הטבילה ולהשתמש בו ולכסות בו את הערווה, ואיך יביא כתבי הקודש במקום הטינופת וזלזול. ע"ש. ושני טעמים אלו לא שייכים בברכות התורה על גבי מטפחת, שהרי לא מדובר בפסוקים, וגם אין לחוש שייכנסו עם המטפחת לבית הכיסא וכיוצא בזה, וכמבואר בשפתי כהן שם.

בברכה,

הלל מאירס