למה צריך כשרות בכלים?

  • כ"ז אדר ב' התשפ"ב

שאלה

שלום,
הבנתי שאחרי 24 שעות מה שבלוע בתוך כלי נחשב פגום ובעצם אוכל שהוא נפלט אליו לא הופך להיות לא כשר.
לפי זה - מדוע אי אפשר למשל להשתמש בכלי שגוי בישל בו טריפה לאחר המתנה של 24 שעות?
או למה יהודי לא יכול להכין בשרי בכלי, לחכות 24 שעות, ואז להכין בכלי חלבי?
גם הבנתי שכלים של ימינו לא כמו בתקופת חז"ל שאז כלים היו מחרס ומחוספסים ובזמנם עדיין לא הומצא הסבון. אך בימינו שכלים ממתכת ויש סבון - אז אי אפשר להגיד שהכלים בולעים ופולטים. דוגמא פשוטה לכך תהיה אנשים אלרגיים למאכלים מסויימים אפילו ברמה מסכנת חיים שיסכימו לאכול אוכל מכלים שהכינו בהם את המאכלים שהם אלרגיים אליהם אם הם נוקו. ואם היה את החשש הכי קטן שהכלים בולעים ופולטים הם כמובן לא היו מסכימים לכזה דבר.

תשובה

שלום וברכה

כלים שמבשלים בהם טריפה או בשר מקבלים טעם ממה שהתבשל ושוב פולטים את הטעם בבישול המאכל לאחר מכן.

לאחר 24 שעות הטעם כבר נפגם ומן התורה אינו אוסר את המאכלים שמתבשלים לאחר מכן. אבל חכמים אסרו את השימוש בכלי לפני הכשרה אפילו שעברו 24 שעות והטעם כבר פגום.

רק בדיעבד אם כבר בישלו בשוגג מאכלי היתר לאחר 24 שעות מזמן בישול האיסור, עקב שכחה או אונס, אין המאכלים נאסרים.