האם אני מחויבת לתת צדקה לאדם שמשתמש בסמים?

  • כ"ח אדר ב' התשפ"ב

שאלה

שלום כבוד הרב, תמיד כשעני מבקש ממני כסף אני נותנת לו. אבל כשאדם שמשתמש בסמים מבקש ממני כסף אני לא נותנת לו. עם זאת במקום שאפשר לקנות בו אוכל ושתייה אני מציעה לקנות לו במקום לתת כסף. בצמתים ורמזורים לא נותנת להם כסף. האם לפי ההלכה אני מחויבת לתת גם לאדם שמשתמש בסמים צדקה? כי אני מרגישה שאני קונה לו את הסמים

תשובה

שלום רב,

אין לתת כסף לאנשים שמשתמשים בו לרעה כגון לקניית סמים וכיוצא בזה, אולם אפשר לתת להם אוכל וכיוצא בזה.

מקורות: יעויין לרבנו החפץ חיים זצ"ל בספר אהבת חסד חלק א' (פרק ג סעיף ב) שכתב, שאין לתת מעות למי שהוא יודע שצריך אותם לדבר אסור. וכ"כ בנד"ד הרב יצחק זילברשטיין שליט"א בספר חשוקי חמד בבא מציעא (עמוד שפב) שאין לתת צדקה לאנשים מסוממים הצורכים כספים עבור סמים.

בברכה,

הלל מאירס