אמונה

בעזרת השם לעומת אם ירצה השם

  • י' ניסן התשפ"ב

שאלה

שלום כבוד הרב,
הייתי רוצה לדעת מה נכון יותר לומר: אם ירצה השם או בעזרת השם?
לעניות דעתי, אם אומרים בעזרת השם, זה כמו לומר אני עושה את העבודה והשם יעזור לי קצת( או הרבה) וזה מפחית מהאמונה או מההשקפה שהשם בעצם שולט בכל המעשים. לעומת זאת, אם אומרים אם ירצה השם, אז מבטלים את הרעיון של הבחירה החופשית של האדם.
יש פה מעין סתירה.
בנוסף שמעתי ממישהו, שבתפילת שמונה עשרה כשאומרים "מלך עוזר ומושיע ומגן..." בעצם מתכוונים גם לעזרה, גם לישועה וגם להגנה.
קשה לי להבין את הקונספט הזה בכללותו. אשמח אם תוכל בבקשה לשפוך אור על הענין הזה.

תודה רבה!

תשובה

שלום וברכה

למרות שברור לנו לגמרי שהכל מאת הבורא, מ"מ בורא עולם נתן לנו את העניין של עשיית ההשתדלות שבאמצעות זה אנו זוכים לקבל את השפע. זה דבר מופלא מאוד שההשתדלות יש לה מקום בעולם שבו הכל מנוהל על ידי בורא עולם לגמרי. לכן יש מקום לאמירת בעזרת השם, כך אנו מוצאים באין ספור מקומות בתנ"ך שה' עוזר לנו וזאת למרות שברור שגם ההשתדלות שלנו היא כולה מאת ה' ואין לנו באמת כל כוח מבלעדי עזרתו יתברך שמו.