מדוע חוני המעגל חג דווקא עיגול ולא צורה אחרת?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום כבוד הרב רציתי בבקשה לשאול מדוע חוני המעגל עג דווקא עוגה עגולה? למה דווקא עיגול ולא ריבוע או משולש?

תשובה

שלום וברכה

ספר בן יהוידע

ובאופן אחר נראה לי בס"ד, הטעם דעג עוגה בעיגול דאמרו רז"ל [ברכות ד' ע"ב] למה לא נאמר נו"ן באשרי בשביל שיש בו נפילה לכנסת ישראל, דכתיב נפלה ולא תוסיף וכו', ואף על פי כן סמכה דוד ברוח הקודש דכתיב סומך ה' לכל הנופלים, והכי נמי איתא בזוהר הקדוש בהקדמת בראשית [דף ג' ע"א], דעאלת אות סמ"ך ובעי למברי בה עלמא, ואמר לה הקב"ה אם את תזוז מאתרך מה תהוי עלייהו דאינין נפילין, יע"ש. ולכן כיון שהיה עצירת גשמים כל כך, שיצא רוב אדר ולא ירדו גשמים, נעשו ישראל באותו זמן נפולים שצריכין לסמיכה מן אות סמך הסומך לכל הנופלים, לכך עשה עוגה בעיגול, בעמדו להתפלל עליהם, להמשיך להם סמיכה מן אות סמ"ך, אשר צורתו מוקף כעיגול, דאות מ"ם סתומה אע"פ שמוקפת מכל רוחות הנה היא מרובעת, אך הסמ"ך יש בו עיגול:

ועוד נראה לי בס"ד עג עוגה, לרמוז בזה לפני הקב"ה שימחול לעונות ישראל, דאמרו לעיל בגמרא אין הגשמים יורדין אא"כ נמחלים עונות ישראל, ומספר עוגה עולה מספר מחול. או יובן עוגה בעיגול היא דוגמת הגלגל שהוא מתהפך, כן תתהפך להם מדת הדין למדת רחמים. או רצה לומר אם נגזר להם בראש השנה גשמים מועטים, גלגל להם גשמים שפסקת בארץ העמים. או יובן חוני מספרו ע"ד, ועמד בתוך עוגה שמספרה פ"ד, הרי כאן מספר מים חיים, לרמוז שהוא מבקש גשמים שהם מים חיים לעולם, והכונה שיהיו גשמי רצון, וכמה שאמר אח"כ לא כך שאלתי אלא גשמי רצון ברכה ונדבה: