חברה והשקפה

מה הכוונה רשות לשטן לקטרג?

  • י"ד אייר התשפ"ב

שאלה

בס"ד

מה פירוש: כשניתן למשחית רשות, הוא לא מבחין?
האם ניתנת לו רשות לא להבחין? הרי לא ייתכן שהוא מחליט?!

2. כיצד הסיקו הבייתוסים שהרב באמרו שעדיף לעבוד את השם על מנת לא לקבל שכר - שהוא התכוון שאין
עולם הבא עם שכר ועונש ולכן עזבו? הם הרי היו תלמידי חכמים - הם לא ידעו מה שכל ילד יהודי יודע?!
זה בודאי נבע מנגיעות שלהם אחרת זה לא מובן....אז על מה זה "נפל" אצלם?
ד

תשובה

שלום וברכה

1. כאשר ניתןו לו רשות להזיק הוא מקבל רשות להזיק לכל חוטא אף שעדיין לא נגדשה סאתו ועדיין הוא היה אמור לקבל אריכות אפים.

2. הם הבינו את דבריו שאין לעהבוד על מנת לקבל פרס כי לא מקבלים כלום וכך כתב הרמב"ם על משנה מסכת אבות פרק א משנה ג

והיו לזה החכם שני תלמידים, שם האחד צדוק ושם האחר ביתוס, וכאשר שמעוהו שאמר זה המאמר, יצאו מלפניו, ואמר אחד מהם לשני: הנה הרב כבר באר בפירוש שאין שם שכר ולא עונש, ואין שם תקוה כלל, כי לא הבינו כוונתו עליו השלום. ונתחברו זה לזה, ופרשו מן התורה. והתקבצה לזה כת ולזה כת, יקראום החכמים צדוקין וביתוסיין. והיות שלא יכלו לקבץ קהילות לפי מה שהגיע להם מן האמונה - כי זאת האמונה הרעה תפריד הנקבצים, כל שכן שלא תקבץ הנפרדים - הלכו אחר אימות הדבר אשר לא יכלו להכזיבו אצל ההמון, ולו הוציאו אותו מפיהם היו נהרגים, רצוני לומר: נוסח התורה, וצייר כל אחד מהם בלב סיעתו שהוא מאמין בנוסח התורה, וחולק על הקבלה, ושהיא קבלה בלתי נכונה. וזה כדי שיפלו מהם כל ההלכות המקובלות והגזרות והתקנות, הואיל ולא יכלו לדחות הכל, הכתוב והמקובל. ויתרחב להם גם כן הפתח לפירוש, לפי שכאשר חזר הפירוש אל בחירתו - יקל במה שירצה ויחמיר במה שירצה לפי מטרתו, הואיל ואינו מאמין בעיקר כולו, ולא ביקשו אלא דבר שיהיה נוח לקצת בני אדם. ומני אז צמחו אלה הכתות הארורות, קהילות המינים אשר ייקראו בארץ הזאת - רצוני לומר: מצרים - קראין, ושמם אצל החכמים צדוקין וביתוסיין, והם אשר החלו להטיל דופי בקבלה, ולפרש הכתובים כפי מה שיראה לכל אדם, מבלי השמע לחכם כלל, בניגוד לאומרו יתעלה: +דברים יז יא+ "על פי התורה" וכו' "לא תסור" וכו'.

בהצלחה,