מדוע משה נצטרך באהרון כדוברו?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום מדוע חלק מהמכות בוצעו על ידי אהרון עם המטה, וחלק על ידי משה? כתוב שאהרון יהיה דוברו של משה ולא המבצע.. בנוסף, כאשר משה אמר לקדוש ברוך הוא שהוא כבד לשון, הקדוש ברוך הוא השיב שהוא שם פה לאדם והוא מחליט אם יהיה אילם או לא, כלומר הוא בעל הכוחות. אם כך, מדוע משה נצטרך באהרון כדוברו, כפי שהורה הקדוש ברוך הוא? תודה רבה וכל טוב

תשובה

שלום וברכה

משה רבינו הפסיד את רפואת הבורא עקב התעקשותו לא ללכת לשליחות ה' לגאול את ישראל ממצרים.

שלושת המכות הראשונות נעשו על ידי אהרן כמבואר ברש"י
על שמות פרק ז פסוק יט אמור אל אהרן - לפי שהגין היאור על משה כשנשלך לתוכו לפיכך לא לקה על ידו לא בדם ולא בצפרדעים ולקה על ידי אהרן:

רש"י על שמות פרק ח פסוק יב
(יב) אמור אל אהרן - לא היה העפר כדאי ללקות על ידי משה לפי שהגין עליו כשהרג את המצרי ויטמנהו בחול ולקה על ידי אהרן: